måndag 26 september 2011

BMW M5 äntligen testad... i positiv favör

Så har äntligen F10 M5-embargot släppt och de initiala testerna är relativt positiva, gnäll om im-precis styrning, viss turbofördröjning och den ofrånkomliga karaktärsförskjutningen iom övergången från hysteriskt varvande NA V10 till V8 kryddad med två turboaggregat. Där det maximala vridmomentet tidigare producerades över 6000 rpm, ger F10 sitt maximala ork från knappa tomgångsvar; 1500rpm. Momentklippan som ligger lika platt som AyersRock över hela registret ger förutom sann effortless motoring också den något matta bieffekten att man egentligen inte behöver varva sig upp i den högre motorstratosfären. En något avtrubbad, mjukare upplevelse.

Autocar är i stort imponerade av BMW M5 och ser i princip alla konkurrenterna hasta mot ritborden för att möta det nya motståndet...

http://www.autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/BMW-5-Series-M5/259268/

tisdag 20 september 2011

Gordon Murray + Toray = Tvåsitsig sportbil med extra lätthet

Gordon Murray, ex-McLaren, ex-Brabham fläktbil, ex-McLaren F1 etc etc etc har tillsammans med Toray skapat en tvåsitsig sportbil som väger ynka 850 kilo. Varav 240 av dem består av batteri. För den är nämligen elektrisk. Teslas Roadster väger exempelvis 400 kilo mer. Enough said klicka på hyperlänken och lär mer om detta:

http://gordonmurraydesign.com/press.php

onsdag 14 september 2011

Frankfurt-salongen in high gear

Den största (?) bilsalongen av dem alla sägs vara den som går av stapeln i Frankfurt. Särskilt kryddig sägs den vara detta år då en rad tillverkare lade en mängd projekt på hyllan under den globala ekonomiska krisen 2008 för att nu ha återupplivat dessa projekt. Som den högoktanist som författaren är är det särdeles intressant att notera Porsches 911 som helt nyutvecklad under projektnamnet 991. Kan vara den mest användbara sportbilen av dem alla till avrdags och bortbjudningar till bana och kurviga landsvägar.

Autocar täcker salongen utmärkt med en flora av artiklar om explosiva Lamborghinis till rudimentära Kias.

http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/259159/

söndag 11 september 2011

Vardagsnära prov av Lamborghini Aventador

Autocar är en brittisk biltidning som också driver en site som verkligen tar devisen content is king på allvar. En ganska torrt grafiskt smyckad sida ger ett bedrägligt intryck: Autocar är oftast först med nyheter och solid rapportering från biljournalistikens globala ytterkanter. En sida som dagligen besöks av mig.

De har nu fått köra Lamborghinis Murcielago-efterträdare Aventador på våt, lappad brittisk mark och testaren ger en oväntat nykter bild av hur framförandet av en fyrhjulsdriven italiensk kolfiberkung sker. Stort, obäkigt och som att bära ett kylskåp på ryggen förstår läsaren. Lite oväntat men en intressant text särskilt i skenet av andra körningar som hittills skett på bana och len syd-europeisk asfalt och där provföraren har funnit sig själv alldeles enamorerad av de tolv cylindrarnas explosionssång.

http://www.autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/Lamborghini-Aventador-6.5-V12/259076/

onsdag 7 september 2011

Tvåhjulsmässigt hantverk

Titan. Mekanisk ingenjörskonst och hands-on craftmanship. Detta tilltalar mig mer ju äldre jag blir. Steve Potts tillverkar väldigt eleganta titanramar och framgafflar i Point Reyes, Californien. Priset på en ram börjar från $3000 men ställt mot dagens plastramar (läs: kolfiberram) som kommer smältas ner till en B&R-leksak nästa år, kommer en titanram leva.
 Att kika in på Steve Potts blogg är alltid trevligt. Dels för att han faktiskt håller sig med en kanal gentemot omvärlden som han uppdaterar relativt ofta. Detta är ett sätt att kommunicera med sina nuvarande och blivande kunder som fler små customshops och ramtillverkare borde anamma. Och dels för att han publicerar bilder på klienters ramar och gafflar som han arbetar på för tillfället. Och det är alltid retinaretande ögongodis för velociped-ofiler som undertecknad. En väldigt varm blogg. Jeff Jones blogg kan också rekommenderas för de som uppskattar det levande hantverket.

http://stevepottsbicycles.blogspot.com/

http://jonesbikes.com/blog/

Jag har tagit upp segling - i bilen

Under vår bilsemester i Tyskland så fann vi oss själva körandes i relativt hög och jämn fart. Jag hade sett framemot detta då Saaben inte har spottat många gånger i glaset här hemma i Sverige, stadskörd som den är. Uppemot en och en halv liter milen är dess horribla modus operandi och jag hade sett framemot att undersöka aktivt hur pass lågt jag kan pressa förbrukningen. Som ett led i detta korståg mot den glupska 2.3 liters radfyran, så började jag i långa nedförsbackar föra växelväljaren till neutral och sonika rulla ned för den kuperade terrängen. Och hey presto, 0.1l/100km kunde medelförbrukningen sänkas om högerpedalen innan hade hanterats mjukt och ömsint. Och vad sysslade jag då med med ett ord som du kommer höra mer av? Segling.

 Ett begrepp jag tror kommer introduceras för gemene chaufför inom en relativt snar framtid. Tågvirke, tampar och storsegel ej nödgade. Vad som syftas är att motorn frikopplas från resten av drivlinan vid gynnsamma omständigheter, läs: i nerförsbacke där bilen förflyttas medelst gravitation och eget moment. Bilen frihjular i princip med resten av den friktionsglupska, motarbetande drivlinan subtraherad ur ekvationen.

Volkswagen kommer införa denna funktion i vissa energisnåla fordon, BlueMotion och jag tror att fler tillverkare kommer forska i detta område i bränsleekonomins förtecken. Detta är bra för alla och tyder på att ingen sten lämnas ovänd i arbetet med optimering av bilen som ett relevant fordon idag och imorgon.

måndag 5 september 2011

Nürburgring-rekord! Igen... 7 minuter och nånting

Nå, sällan är det lågpotenta bilar som det skrivs spaltmeter om när sekunder skall klyvas på Nordslingan och det är det inte heller denna gång. Lexus decennielånga halo-projekt LFA har setts över sedan den lanserades förra året och kallas nu Nürburgring Edition för att hylla dess seger i ett långlopp på sagda bana. Efter lätt motormassage producerar nu den gudomliga V10-an 562hk, dess enkelkoppliga växellåda har rappats upp för snabbare kugghjulsskiften, en fixerad spoiler står i stram givakt på akterkastellet och canards, aerodynamiska små snuttespoilers liknande dem som återfinns på Porsche 997 GT3 4.0, har monterats i nosen.
 Dessa tweaks har lett till den, om tiden godkänns, fjärde snabbaste produktionsbil-tiden någonsin runt Nordschleife. Sju minuter och fjorton sekunder. Imponerande. I den bubbla som Eifelbergens bergodalbanan ändock är.

En unik bil, LFA. På sätt och vis som utvecklad i ett vakuum, utan att utvecklarna har sneglat åt the usual suspects från Tyskland och Italien. Ursprungligen tänkt att konstrueras av aluminium fick konstruktörerna gå tillbaka till ritbordet när utkast nedröstades. Tillverkad av kolfiber med hjälp av en utav två existerande vävstolar i världen, är Lexus LFA en särling bland namnstarka och historiestinna konkurrenter. En egen konstruktion som lett till dess omfångsrika prislapp. Spelar ingen roll. LFA är en svart svan och en unik bil.





BMW M5 diesel?

Hm, länge sedan en Mercedes 300D med turbokit ansågs upptempo. Diesel har onekligen setts med allt blidare ögon genom åren: partikelfilter och andra miljövänliga utvecklingsaspekter, trevlig körbarhet och en gynnsam ekonomi har tiltat bilbordet i dess favör.

BMW har legat i framkant med högprestanda-dieslar sedan mitten av nittio-talet och dagens rykte är vackert nog en logisk följd om möjligtvis en smula kärv att svälja för konservativa M-förare. Men. Med tanke på vilka fordon M-Motorsport har förädlat (X5, X6) och hur världen och i sin tur bilbranschen har evolverat, så borde inte detta rykte vara så oväntat. Enligt källor skall M5 erbjudas med en trippelturbomatad diesel med tillhörande monstruöst vridmoment. Siffror som nämnts är mellan 500 och 550 hk och en bra bit mer än de 500 lb/ft inch vridmomemntsom dubbelturbo v8an presterar i den kommande F10 M5. Uppemot och möjligtvis också bortom 650 lb/ft ryktas det om och artikelförfattaren ser detta som en både verklighetsförankrad som intressant utveckling av prestandasedanen såväl som vad detta betyder för framtiden och utvecklingen av liknande fordon. Till vardags är en diesel att föredra med dess trafiktempovänliga karaktär där vridmomentet erbjuds tidigt på varvräknarskalan. Som en ostressad vardagsracer kan 550XdM som det ryktas att bilen kommer kallas, vara M5ans jämlike med dess kollosala, köttiga vridmoment i mellanregistret.

Bentley vars drivlinor alltid varit fyllda till bredden med newtonmeter har experimenterat med dieselmotorer men har erkänt att det inte är aktuellt att erbjuda baserat på deras målgrupp av kunder och de geografiska lägen där Bentley är som starkast. Läs petroleumländer där diesel relateras med arbetsfordon.

Redan i hörsägensfasen kring F10 M5 så spekulerades det i huruvida BMW skulle erbjuda den kommande super-Bumsen med fyrhjulsdrift och detta verkar nu också bära en form sanning. Den trippelturboladdade "M5"an skulle presumtivt kallas 550XdM enligt BMWs nomenklatur. Där X står för fyrhjulsdrift på BMW språk. Kan tänkas att de på så vis också positionerar detta diesellok en aning ifrån M5 prestandamässigt och till vilken grad de kan balansera sport/vardagssättningar på chassi/dämpare/EDC/diff etc.
 Dubbelturbo E60 535d var/är en dieselbest och en unik vagn som Gavin Green på Car säger och trippelturbo-BMWn kan på sätt och vis gå vidare i dess fotspår.

Rykten säger att tre-turbon testas i X5an på bild här under. Om denna motor skulle gå i produktion kommer den sannolikt installeras i en rad andra BMW-produkter såsom 7-serien och X5. Detta faktum är också en intressant avvikare från hur M-Motorsport har arbetat tidigare. I princip varje M-bearbetad produkt har välsignats med en unik kraftkälla såsom M3s fyra och sedermera raka sexa och V8a som inte delats med några andra BMW-produkter. I framtiden ser det ut som motorer kommer delas mellan ett antal modeller såsom AMG har gjort med sina 55-och 63-serier tillexempel.


Rudolf Diesel ler oavsett i sin himmel...